Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου οι εργασίες της διημερίδας με θέμα την ευζωία του λαβρακιού, με προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την εταιρία ερευνών Prorata στο ξενοδοχείο Airotel Stratos Vassilikos στην Αθήνα.
Η διημερίδα αποτελεί μέρος του εμβληματικού ευρωπαϊκού έργου Horizon με τίτλο «Curing EU Aquaculture by co-creating health and welfare innovations” (Cure4Aqua)» με στόχο τη βελτίωση της ευζωίας ιχθύων που εκτρέφονται σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Το έργο συντονίζει το Biology Center of the Czech Academy of Sciences (BCAS, Τσεχία) και έχει ως στόχους (α) τη διερεύνηση και καταγραφή στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με την ευζωία των εκτρεφόμενων ιχθύων και (β) την ανάπτυξη επιχειρησιακών αξιόπιστων δεικτών εκτίμησης της ευζωίας.
Την 1η ημέρα της διημερίδας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις οι οποίες έδιναν το περίγραμμα και τη στοχοθεσία του έργου αλλά και ομιλίες για την ευζωία ιχθύων από ειδικούς επιστήμονες στο συγκεκριμένο πεδίο. Πιο συγκεκριμένα η Δρ. Ivona Mladineo, συντονίστρια του Cure4Aqua, εκ μέρους του Biology Centre της Czech Academy of Sciences (BCAS), παρουσίασε το σύνολο του έργου, τα επιμέρους πακέτα εργασίας, τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και την σημασία του για το σχεδιασμό εφαρμόσιμων πολιτικών για την ευζωία των ιχθύων.
Τη σκυτάλη πήρε ο Καθ. Μιχάλης Παυλίδης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, εμβαθύνοντας στις προκλήσεις, στα προβλήματα αλλά και στα ερευνητικά κενά του πεδίου καθώς και στο πώς φιλοδοξεί το έργο και οι ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό να τα καλύψουν. Ακολούθως, ο Δρ. João L. Saraiva από το Fish Ethology and Welfare Group και το Centre of Marine Sciences (CCMAR) στο University of Algarve, εστίασε στην δική του παρουσίαση σε θέματα συμπεριφορικών δεικτών αλλά και στους τρόπους που μπορούν να εκτιμηθούν ειδικές πλευρές, όπως τα συναισθήματα που βιώνουν τα ψάρια.
Η Δρ. Natasha Boyland, ερευνήτρια από την ΜΚΟ Compassion in World Farming, έδωσε την οπτική των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνοντας αναφορά σε μελέτες για τις εκτιμήσεις του πληθυσμού των εκτρεφόμενων ιχθύων, τις βελτιώσεις στην ευζωία, υλοποιηθείσες ενημερωτικές εκστρατείες αλλά και τους τρόπους που η αλλαγή σε πολιτικές μπορεί να βελτιώσει την ευζωία.
Ο κ. Λεωνίδας Παπαχαρίσης με τη σειρά του, εκ μέρους της ΕΛΟΠΥ, παρουσίασε την οπτική των παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην σημασία που δίνει ο κλάδος στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ευζωίας στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας, στις ελλείψεις της νομοθεσίας, καθώς και στις στοχευμένες ενέργειες μάρκετινγκ που υλοποιηθεί εδώ και καιρό η ΕΛΟΠΥ. H 1η ημέρα έκλεισε με γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές και τις ομιλήτριες και το κοινό που παρευρέθηκε με φυσική παρουσία στο χώρο της εκδήλωσης.
Την 2η ημέρα της διημερίδας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συμμετείχαν σε στρογγυλά τραπέζια συζήτησης, εφαρμόζοντας για το πεδίο αυτό για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καινοτόμο μεθοδολογία Delphi, αποσκοπώντας στην οικοδόμηση πλαισίου ομοφωνίας (consensus) μεταξύ ειδικών από διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται στην ιχθυοκαλλιέργεια (επιστήμονες, παραγωγούς, αρμόδιες αρχές, ΜΚΟ, καταναλωτικές οργανώσεις κ.α.), στην ανάπτυξη μετρήσιμων, αξιόπιστων και εύχρηστων δεικτών ευζωίας.
Σε αυτά τα τραπέζια συζητήθηκαν προκλήσεις και προβλήματα αξιολόγησης των επιχειρησιακών δεικτών ευζωίας, ενώ αναδείχθηκαν διαφορετικές οπτικές ανάλογα με την εμπειρία του καθενός και της καθεμίας από όλες τις ομάδες ειδικών. Αρχικά ευρήματα παρουσιάστηκαν επί τόπου τη δεύτερη ημέρα, καθώς αποτέλεσαν άξονα συζήτησης ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, ενώ θα αξιοποιηθούν περεταίρω στα επόμενα βήματα και σχετικά πακέτα εργασίας του έργου Cure4Aqua.
Το σχετικό υλικό θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του workshop: Home – Cure4Aqua Workshop (cure4aqua-workshop.eu) , ενώ θα ακολουθήσουν εντός του 2024, δύο ακόμα αντίστοιχα workshop, για την τσιπούρα και τον κοινό κυπρίνο, σε Ισπανία και Τσεχία, αντίστοιχα.